La Casa dels Bous obrirà com a museu del mar el pròxim estiu

15/12/2024

 

  • La primera de les tres peces del “etern” museu marítim valencià exhibirà una antiga embarcació, aparells de pesca, fotografies, peces donades, maquetes i audiovisuals amb testimoniatges dels últims pescadors
  • Sorolla i Blasco Ibáñez estaran molt presents en el nou espai que inclourà exhibicions temporals i aspira a colar-se en el circuit de museus urbans

 

Compliment al novembre un any de la restauració de la Casa dels Bous, un de les fites del patrimoni històric del Cabanyal juntament amb la Llotja de Pescadors i la Fàbrica de Gel, l’edifici es prepara per a obrir les seues portes el pròxim estiu com a Museu de la Mar. La Casa dels Bous estava cridada a ser una de les tres peces, juntament amb l’antic Varadero del port i les Drassanes, del gran museu de la mar de València, una vella aspiració de la ciutat represa i liderada en la passada legislatura pel geògraf i investigador Josep Vicent Boira, que es va desinflar quan este va ser nomenat comissionat del Govern per al Corredor Mediterrani. De moment, l’única cosa tangible és la Casa dels Bous, que obrirà convertida en Museu de la Mar el pròxim estiu.

La Regidoria d’Acció Cultural ha licitat ja el projecte per al muntatge museogràfic del museu, que serà un espai etnològic però també una experiència immersiva. Matra, l’empresa que està darrere del disseny del Centre  d’Art Hortensia Herrero, entre altres projectes reconeguts, ha sigut l’encarregada de donar forma en els últims mesos al projecte museogràfic de la Casa dels Bous que, una vegada concretats els continguts, espera ara al muntatge en si. L’espai, expliquen fonts de Matra, busca conservar la memòria del barri de pescadors, activitat que pràcticament s’ha perdut. En l’exposició s’inclourà embarcacions antigues, aparells de pesca, fotografies antigues, testimoniatges dels últims pescadors i calafats, col·leccions i donacions de particulars i maquetes de la façana marítima abans de la gran transformació que va suposar la construcció del passeig  marítim d’obra dura i més tard la Copa de l’Amèrica, que va implicar en nom de l’esdeveniment esportiu que posaria a València en el mapa, l’enderrocament i trasllat de la llotja del peix del port, l’activitat del qual és ara quasi testimonial amb tot just 16 vaixells, les captures dels quals, això sí, són molt apreciades per restauradors i en mercats.

 

El museu de la mar de la Casa dels Bous mostrarà com va ser durant les tres primeres dècades del segle XX la vida en el Cabanyal, on va arribar a haver-hi dos importants confraries pesqueres (El Progrés Pescador i La Marina Auxiliante) amb el seu sistema organitzatiu i de repartiment de captures i una certa rivalitat entre ambdues. Un barri amb una economia basada en la pesca del bou, modalitat pesquera d’arrossegament que aprofitava la força de tir dels bous, i que Joaquín Sorolla va reflectir en els seus quadres. El pintor i també l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez formaran part destacada de l’exposició, entre les peces de la qual hi ha moltes cedides pel Museu  d’Etnografia de la Diputació de València a través de les quals s’adonarà dels oficis perduts del Cabanyal com el de “tenyidor”, calafat o armador.

La Regidoria de Accción Cultura ha licitat ja els treballs de muntatge del museu i està duent a terme visites a l’edifici per a les empreses licitadores. Les obres de la Casa dels Bous van durar tres anys i que van passar per no poques vicissituds, entre elles l’aparició de restes arqueològiques de les antigues basses de tintat de les xarxes de pesca o els sobrecostos i modificacions del projecte. El muntatge en si té un termini d’execució de cinc mesos. També es duran a terme en paral·lel obres d’adequació en l’edifici per 48.000 euros per a generar un recorregut accessible.

La restauració de la Casa dels Bous, la concessió del qual va rescatar prèviament l’ajuntament a l’antiga confraria que gestionava l’edifici, pressupostada en 1,6 milions d’euros, es va adjudicar a EMR, empresa veterana en restauració de patrimoni històric, encara que acabaria costant prop de dos milions. La intervenció va abastar també l’immoble conegut com la Casa de Tenyidors que s’ha integrat en el conjunt amb l’estructura a la vista de les basses de tintat de les xarxes. El conjunt de la Casa dels Bous el formen, a més de l’edifici on els pescadors guardaven als bous que arrossegaven les barques de pesca a la platja, el formen l’edifici dels tenyidors i un pavelló exnovo amb sales per a tallers didàctics i exposicions i a futur una cafeteria. L’esperat Museu de la Mar aspira a obrir-se un buit en el circuit de museus de ciutat.