El Consell assessora a municipis per a accedir als fons FEDER per al desenrotllament urbà

13-11-2015

Las Provincias

“La consellera ha animat als ajuntaments a què presenten projectes i que es tinga en compte “una visió més social i més sostenible”.

La consellera de Vivenda, Obres Públiques i Vertebració del Territori, María José Salvador, ha presentat a València un document amb les orientacions per a accedir als fons europeus FEDER i finançar intervencions urbanes que contemplen un desenrotllament urbà integrat i eficiència energètica.

En la seua intervenció davant de 52 municipis de més de 10.000 habitants, la consellera ha animat als ajuntaments a què presenten projectes i que es tinga en compte “una visió més social i més sostenible”.

Les dos línies d’ajudes que prompte seran publicades suposaran un efecte multiplicador de la inversió, ja que esta se sumarà a la realitzada pels ajuntaments i la conselleria per a “millorar la qualitat integral de les nostres ciutats amb actuacions de regeneració, de rehabilitació i eficiència energètica, treballant, sobretot, en els barris més degradats”.

Des de la Conselleria, “volem donar ferramentes e informació als ajuntaments de la Comunitat per a poder-los ajudar i que puguen presentar els millors projectes per als Programes de Creixement Sostenible, que antigament es coneixien com els Urban”.

Respecte això, Salvador ha fet insistència en una línia d’Economia baixa en Carboni (vinculada a rehabilitació i eficiència energètica) i una altra de Desenrotllament Urbà Sostenible.

La primera d’estes, suposa uns fons de 506,6 milions d’euros per a tota Espanya i van dirigits a municipis de menys de 20.000 habitants; i la segona, per a municipis de més de 20.000 habitants, destina a la Comunitat 118,6 milions d’Euros de què en una primera fase s’aportarà el 70% que ascendix a 83 milions d’euros.

Encara que respecte a esta última la consellera ha explicat que “ací hi ha altres dos limitacions per a municipis de menys de 50.000 habitants, té un màxim de fons de 5 milions d’euros, i els de més de 50.000 un màxim de 15 milions d’euros”.

En resum, hi ha assenyalat, es tracta de “contribuir que els ajuntaments tinguen tota la informació i que es puguen presentar a estes convocatòries perquè per primera vegada estem parlant amb recursos, tant des d’Europa com des de la pròpia Conselleria, de ciutats intel·ligents. Esta és el nostre full de ruta i posarem tots els mitjans tècnics perquè es puga accedir a esta primera convocatoria”.

En 2016 s’obrirà la revisió del Programa Operatiu Fons Feder 2014- 2020, que -ha recordat Salvador- “per desídia l’anterior Consell es va perdre el tren del 2014 i 2015 per a presentar projectes en matèria de regeneració i rehabilitació urbana”.

La de València és la tercera de les reunions que la Conselleria ha mantingut en les tres províncies de la Comunitat, per a informar els alcaldes i alcaldesses d’estes ajudes.