Usman Garuba, de la NBA a la labor social en el Cabanyal

05/07/2024

 

El jugador aprofita l’estada a València de la selecció espanyola amb motiu del classificatori dels Jocs Olímpics per a visitar un campament de bàsquet.

 

El col·legi parroquial Santiago Apòstol, en el cor del barri del Cabanyal, treballa amb alumnat gitano i migrant. Per això el centre s’esforça per mantindre’s obert a l’estiu i organitzar campaments i activitats per a les famílies del barri que no poden permetre’s unes vacacions. “És important que seguim oberts per a tot el barri. Així els xavals poden tindre desdejuni, esmorzar, menjar i berenar en condicions”, explica el seu director Jordi Bosch.

Un dels campaments és el que porta organitzant Kellogg’s des de fa 4 anys i que este ha tingut com a ambaixador de luxe a Usman Garuba, jugador en els Golden State Warriors de la NBA i de la selecció espanyola de bàsquet. Garuba ha aprofitat l’estada del combinat nacional a València pel classificatori dels Jocs Olímpics per a jugar bàsquet amb els xiquets i xiquetes del barri.

A més de compartir pista amb els xiquets i xiquetes, el jugador va ser entrevistat pels escolars i va reconéixer a mode de broma que “m’han fet preguntes més difícils que els periodistes”. Va comentar, d’altra banda, la importància que tenen els esportistes com a referents per a transmetre valors als més xicotets perquè “vegen que a base de treball i esforç es poden aconseguir les coses”.

Bosch va recordar la importància que tenen estes visites per als xiquets, que participen en estos programes i campaments d’estiu gratuïts per no tindre més opcions d’oci gratuïtes. “Tindre una rutina i un oci estos mesos és fonamental per a ells, a més els podem oferir menjars saludables”, compte. El col·legi diocesà Santiago Apòstol està catalogat com a “centre singular” per Conselleria d’Educació ja que atén una majoria de famílies amb dificultats econòmiques.

 

Lluita contra el racisme

Un dels objectius d’estos campaments de bàsquet que organitza el col·legi Santiago Apòstol és precisament l’educació contra el racisme des de ben xicotets. “Al campament venen xiquets de tot el barri perquè es pot apuntar qualsevol. I volem que vinguen perquè l’objectiu és que es mesclen i juguen tots junts perquè convisquen i es facen amics des de ben joves. Al final és la millor manera de lluitar contra el racisme, des de l’educació”, compte el director del centre.

En total, esta iniciativa de Kellogg’s oferix campaments en diverses ciutats espanyoles a més de 500 xiquets i xiquetes en risc de vulnerabilitat social. Este estiu a València han participat 200 menors, en campus dirigits per María Pina, exjugadora professional de bàsquet.

 

Fracàs escolar

Un altre dels assoliments del Santiago  Apòstol és aconseguir transformacions en el Cabanyal. “Estem aconseguint que alumnes i alumnes que mai s’havien tret el graduat escolar tornen a estudiar i l’acaben, portem ja 45 alumnes que li ho han tret”, compte Bosch. Molts d’ells han decidit continuar estudiant amb un grau mitjà, i alguns fins i tot han arribat a estudis superiors.

La clau ha sigut haver implantat una Formació Professional de Grau Bàsic en el centre, feta per als xavals que entropessen en l’ESO.  Mitjançant l’ensenyament d’oficis aconseguixen que molts joves no deixen l’institut i fins i tot que seguisquen amb un grau mitjà.

La iniciativa d’obrir els col·legis diocesans a l’estiu ve de l’ex cardenal Cañizares, que va proposar obrir els espais per a tot el barri i oferir, a més d’activitats esportives per als joves, espais de lectura i d’altres jocs.

 

Font: Noticia Levante-emv