Pla de xoc per a deixar ‘bonics’ els mercats de València

02/01/2025

 

L’Ajuntament invertirà 7,6 milions en dos anys per a millorar l’eficiència energètica i posar una sala de lactància en el Cabanyal i ultrasons a Castella per a espantar coloms

 

Un pla de xoc per a deixar ‘bonic’ els mercats municipals de València. Això és el que farà la regidoria de Comerç i Mercats de l’Ajuntament de València que presidix Santiago Ballester amb l’arrancada de l’any 2025.

Quan va arribar María José Catalá a l’alcaldia de València ja va dir que els mercats necessiten un pla de millores per a arreglar les seues instal·lacions i, després d’una mica més d’un any d’intervencions d’urgència en mercats com el de Rojas Clemente o en el Cabanyal, ara comença a traçar-se un projecte més ambiciós.

Cal no oblidar que en l’estiu de 2023 ja es va haver de fer una intervenció urgent en el Cabanyal, perquè estava en molt mal estat el sostre i es va actuar amb promptitud per a deixar al descobert les teules originals.

Una altra intervenció que es va executar va ser en el mercat de Rojas Clemente, on el soterrani portava anys apuntalat i amb perill de solsida.

Després d’una anàlisi detallada de les necessitats transmeses pels venedors o detectades pels tècnics, s’ha precisat que necessitaran 7,6 milions d’euros, una inversió que es realitzarà durant l’any 2025 i també en 2026.

Només en treballs d’eficiència energètica s’invertiran 4.750.000 euros. En concret, en el mercat de Algirós s’empraran 1,2 milions d’euros. Se substituirà la maquinària d’aire condicionat, es posarà lluminària de sistema led i es recobriran les finestres.

Esta millora arribarà després que en 2023 ja hagueren de posar-los de manera provisional ventiladors, per la calor que feia en el recinte, i este passat estiu ja es va optar per llogar unes màquines d’aire condicionat, una mesura que va costar uns 14.000 euros.

En el mercat de Jesús se substituirà la coberta i els baixants per a eliminar les goteres i s’invertiran 465.000 euros.

 

Fachada del mercado de Rojas Clemente de Valencia.

 

En el mercat de Rojas Clemente es van arreglar les patologies de la pescateria (va costar 395.000 euros) i ara s’actuarà en l’envolupant de la façana. Es pintarà la façana, amb un mural concorde al mercat. També es canviaran portes i finestres i També es canviaran les lluminàries, l’aire condicionat i les finestres.

La idea és que les obres de la façana estiguen acabades en el primer trimestre de 2025 amb una inversió de 230.000 euros i les d’eficiència energètica, per a 2026 i costaran 560.000 euros.

En el mercat de Torrefiel, per exemple, ja han fet la consigna frigorífica (va costar 122.000 euros) i desenrotllaran un projecte d’eficiència energètica que costarà 890.000 euros.

En el Mercat Central actualitzaran les barreres del soterrani, zona que utilitzen per a furgonetes de venedors i per al tractament de residus orgànics.

A més, en este recinte està pendent l’inici d’un estudi per a veure com aconseguir una major eficiència energètica. S’ha de fer un projecte i enviar-lo a Patrimoni perquè done el vistiplau. La idea és redactar-ho al llarg de 2025 i després es veuran terminis i abast.

A Castellar, es va urbanitzar el solar on es realitza la venda no sedentària, però faltava fer l’escomesa d’electricitat. Quan es realitze, és possible que este espai s’empre com a plaça per a esdeveniments.

 

Banys

 

En el Cabanyal, després de traure a la llum el sostre de teules la idea és posar llum indirecta per a destacar la seua bellesa i s’actuarà en la nau de ponent i en les laterals. També es posaran làmines d’aïllament tèrmic. En tot això s’invertiran 1,5 milions.

En la nau de ponent, on van quedar lliures molts llocs de pescateria l’àrea de Servicis Tècnics Centrals habilitarà una sala de lactància, amb taules i cadires i un canviador de bolquers i zona de banys.

En el mercat de Castella destaca la instal·lació de màquines d’ultrasons per a espantar coloms, ja que en este mercat s’havien produït goteres pel taponament de canonades i problemes amb la femta.

En Ruzafa ja es va fer una millora per a l’àrea càrnia, amb un quart refrigerat per al subproducte d’origen animal, i una consigna frigorífica amb una inversió de 164.000 euros i ara s’està redactant el projecte per a fer millores d’eficiència energètica, amb canvi d’enllumenat, aire condicionat i finestres. La inversió prevista serà de 2,1 milions d’euros.

 

Font: Las Provincias

Scroll to Top