06/02/2025
- La magna obra, impulsada per la Fundació de L’Oceanogràfic, lluïx en un edifici del Cabanyal i alerta de la fràgil biodiversitat del Mediterrani
- El compromés artista valencià ha comptat amb l’assessorament del personal biòleg i científic de L’Oceanogràfic per a representar diverses espècies marines en una composició en espiral
Art urbà i conscienciació ambiental s’unixen en el mural del compromés artista urbà Antonio Segura Donat, més conegut com a Dulk, pintat en el lateral d’un edifici del carrer Poble Nou de la Mar, en el barri del Cabanyal. La magna obra, impulsada i finançada per la Fundació de L’Oceanogràfic i titulada ‘Mediterraneus’, ha sigut presentada este dijous al públic amb l’assistència de l’alcaldessa de València, María José Catalá; l’equip directiu de L’Oceanogràfic encapçalat per la directora, Leocadia García Bartual; el mateix artista; estudiants de Belles Arts i representants veïnals.
Concebut amb l’objectiu de visibilitzar la fràgil biodiversitat de la mar Mediterrània, este mural és una declaració artística sobre la crisi ecològica que enfronta un dels ecosistemes marins més amenaçats del planeta. L’alcaldessa ha qualificat l’obra de “meravellosa” i ha destacat “el compromís de tots de cuidar la mar, la nostra mar Mediterrània”. Catalá s’ha mostrat satisfeta de l’estratègia de l’Ajuntament d’apostar per l’art urbà amb “sabor mediterrani” i, en este cas, protegir la identitat i la cultura del Cabanyal-Canyamelar.
Amb l’assessorament del personal biòleg i científic de L’Oceanogràfic i el finançament de la seua fundació, Dulk ha seleccionat diverses espècies marines que es representen en una composició en espiral, evocant la connexió entre totes les formes de vida i l’evolució en el temps. L’obra està estructurada de tal manera que les espècies més vulnerables apareixen en les zones inicials de l’espiral, mentre que aquelles en perill crític se situen en la part més distant i difusa, simbolitzant la desaparició progressiva. A través d’elements visuals, Dulk incorpora els cinc principals agents de canvi global: espècies invasores, canvi climàtic, degradació de l’hàbitat, contaminació i sobrepesca.
“Normalment, sempre que he pintat un mural m’agrada relacionar-lo amb el lloc on estic pintant i comptar coses que passen en eixe lloc, perquè la gent també conega i senta el que hi ha en el mural”, ha comentat l’artista valencià, reconegut internacionalment en el món de l’art urbà i la il·lustració. L’obra de Dulk, que es caracteritza per la fusió d’elements onírics i un fort missatge ecològic, ha sigut exposada en ciutats com Los Angeles, Miami, Brussel·les i Roma. El seu vincle amb València és especialment significatiu, ja que ha participat en nombrosos projectes culturals i ha sigut l’autor de la falla municipal de 2022, on va abordar la problemàtica del canvi climàtic.
Marta Calabuig, de l’equip directiu de l’Oceanogràfic, ha assenyalat que “Dulk es va passar temps treballant amb els nostres biòlegs i veterinaris per al projecte, que està englobat dins del programa ‘Art per la conservació’. Hem tingut la sort de comptar amb ell per a difondre als carrers la nostra missió de divulgació, investigació i conservació. I quin millor lloc que el Cabanyal, un barri connectat amb la mar com a l’Oceanogràfic, perquè tothom puga gaudir”.
L’alcaldessa s’ha referit a altres recents exemples d’art urbà als carrers de València, com el de Paco Roca i Martín Forés en La Rambleta, que homenatja el voluntariat de la dana, o el d’Anna Conda en la plaça de Sor Guilermina en el barri de Montolivet, en el qual l’artista reivindica la importància de la infància i la naturalesa en un mural de 240 metres quadrats.